מדריך העוסק בחילוץ קבצי פונט מקבצי PDF. כידוע לכם – קבצי PDF יכולים להכיל בתוכם מגוון אלמנטים גרפיים, וקטורים ותמונות מפת סיביות רגילות ועוד. בנוסף, קבצי הPDF מכילים בתוכם את קבצי הפונט המוצג בקובץ. המדריך הבא ילמד אתכם כיצד ניתן לעשות חילוץ קובץ גופן מהגרפיקה. עם זאת, נתחיל את המדריך בהודעה – המדריך נכתב לצורכי לימוד ולא לחילוץ פונטים בתשלום. פונטים הם עיצובים יקרי ערך שיוצרי הפונטים מתאמצים ועובדים שעות אם לא ימים וחודשים על עיצוב הטיפוגרפיה הייחודית לכל פונט, ולכן רבים מהפונטים הנמצאים היום בשוק הינם בתשלום, ולא מוצעים בחינם. אנו מזהירים כי שימוש בפונט שלא נרכש בצורה חוקית מבעליו היא עברה על החוק. המדריך יכול לעזור לכם לחלץ אלמנטים שונים מקבצי הPDF, לאו דווקא פונטים, והתוכנה בה נשתמש – font forge הינה תוכנה מצויינת וחינמית לעיצוב פונטים, כל שתוכלו לעצב בה פונטים ייחודיים משלכם. בנוסף, המדריך יכול לעזור לכם להבין באיזה פונטים העיצוב PDF משתמש, התוכנה מזהה את הפונט בו נעשה שימוש וכך תוכלו לדעת ולהכיר את הפונטים מקבצי PDF.
אז לאחר ההקדמה, נתחיל במדריך:
לאחר שהורדתם את קובץ PDF למחשב שלכם, נכיר את התוכנה FontForge. התוכנה הוותיקה והחינמית הזאת מאפשרת לכם ליצור פונטים חדשים ולשנות קיימים, והיא בעלת אפשרויות רבות ומגוונות לעריכת ועיצוב פונטים. התוכנה קיימת כ-14 שנה ומוכרת מאוד למעצבי פונטים שונים בעולם. התוכנה ניתנת להורדה בחינם באתר התוכנה כאן. היא קלה וחינמית (5MB) וכמעט שלא צורכת משאבי-מחשב.
לאחר שנכנסו לתוכנה, אנו נראה אפשרויות פילטר שונות. ביחרו ב etract from PDF. לאחר מכן, בחרו את הקובץ israelgrafix.pdf שהכנו במיוחד למדריך. על מנת למצוא אותו תוכלו לנווט במחשב שלכם בעזרת התיקיות או פשוט לגרור את קובץ הPDF לתיקיה שאתם נמצאים בה בתוכנה – התיקיה הזאת היא תיקיית האם של התוכנה ומשם תמיד התוכנה תבחר קבצים בצורה אוטמטית.
לאחר בחירת הPDF, התוכנה תגלה לכם איזה פונטים היא מצאה בתוך הקובץ. ותתן לכם את שמו. פונטים באנגלית יוצגו בצורה טובה יותר עם שמם ומשקלם. פונטים בעברית יוצגו בצורה קצת שונה, אך עדיין נית להבין את שמו של הפונט, לדוגמא, הפונט שבו נעשה שימוש הוא "כתב יד" של פרוייקט קולמוס. זהו פונט חינמי לשימוש עצמי ומסחרי.
נבחר את הפונט הרצוי ויפתח לך טבלה ובה כל התווים שנמצאו בקובץ הPDF. שימו לב – אם יש אות שלא מופיעה בPDF היא לא תימצא כאן, והפונט שניצור לא יכיל בתוכו את האות החסרה, ולכן, קבצי הPDF צריכים להיות בעלי כל התווים של הפונט, מא' ועד ת', וכל המספרים וסימני הפיסוק והניקוד. אם לא יימצא הוא ישלים מפונט ברירת מחדל אחר. שימו לב שאתם יכולים לערוך ולשנות את התווים עצמם בלחיצה כפולה עליהם. יוצרי הפונטים לא מסכימים לשנות את הפונטים שלהם ולייצא אותם, ולכ חלק זה יהיה לימוד עצמי בלבד (!) ולא להפצה ולכל שימוש אחר.
נלך ל"file" ואז ל"Generate Fons…", לאחר מכן יפתח לנו התיקיה הבאה:
ובה אנחנו נבחר את קובץ הייצוא – נבחר בקובץ TrueType שהוא קובץ TTF, קובץ קל משקל ולא מורחב של פונטים. התצוא נתמך ע"י כל תוכנות העיצוב ומחשבי הPC.
לאחר מכן נלחץ על אישור ונראה כמה הודעות שגיאה, ההודעות יודיעו כי הפונט עלול להיות חסר ומקוטע, המשיכו בכל זאת ותלחצו על אישור והבא. לאחר מכן, תראו שנוצר לכם קובץ פונט חדש, עם הפונט שנמצא בקובץ הPDF. תוכלו להתקין אותו על המחשב שלכם.
כמה נקודות חשובות- 1. אין לחלץ פונטים בתשלום ולהשתמש בהם ללא רכישה שלהם. 2. קבצי PDF שונים ממוגנים ולא ניתן לחלץ מהם פונטים (כפי שאי אפשר לערוך אותם באילוסטרייטור וכו'), אנו לא ממליצים לפרוץ קבצי PDF ולעשות בהם שימוש לא חוקי. 3. חלק מקבצי הPDF מכילים טקסטים ופונטים כתמונות ולא כשכבות פונט משל עצמם, ולכן יכול להיות שהתוכנה לא תמצא שום פונט בקובץ הפידיאף. 4. הפונט בו נעשה שימוש במדריך הוא פונט "כתב-יד" מאת Maxim Iorsh והוא משוחרר ע"י היוצר בפרוייקט קולמוס לשימוש עצמי ומסחרי חופשי. לשאלות נוספות ניתן לכתוב תגובות כאן למטה, בהצלחה!
תגובה אחת
נריה
איך נכנסים לתוכנה עצמה מקובץ הzip? תודה
עידן
הורדתי את התוכנה אך היא לא נפתחת לי
דני
תוכנה מעולה, ההורדה מהאתר שלהם דווקא נוחה לא יודע למה הסתבכתם – פשוט תורידו אותה מהאתר הרשמי שלהם